Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

εικόνες

 .
 ο κεντρικός θόλος του πρόστωου του Αλατζά Ιμαρέτ Θεσσαλονίκης. 
Φάινεται η διακόσμηση με τους χαρακτηριστικούς σταλακτίτες στα λόφία της μετάβασης στο οκταγωνικό τύμπανο που στηρίζει το θόλο. Χρονολογημένο στο 1484. Η λειτουργία - τροφοδοσία του ιδρύματος (τζαμί-πτωχοκομείο)  εξασφαλίζονταν από τα έσοδα της περιοχής της Γαλάτιστας. "Καλοκτισμένο και πολυποίκιλτο" το χαρακτηρίζει ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί όταν το αντικρύζει εν έτει 1667.
(Εβλιά Τσελεμπή Ταξίδι στην Ελλάδα, μτφ. Ν. Χειλαδάκης, Εκάτη 1991, σ.112).

οι δυο από τους υπόλοιπους τέσσερεις, μικρότερους του κεντρικού, θόλους του πρόστωου, επί σφαιρικών τριγώνων.


Το Αλατζά Ιμαρέτ από την πλαινή νοτιοδυτική πλευρά του, όπως το βλέπουμε από την Κασσάνδρου, η κρήνη του και οι στύλοι με το χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου που ανάβουν όταν έρθει η ώρα. Ο προσανατολισμός του κτηρίου είναι νοτιοανατολικός, πάνω σε μια γραμμή που δείχνει αλλού και  όχι στην συμβατική Ανατολή (σύμβαση πάνω στην οποία στήθηκε η πόλη και συνεννοούμαστε και εμείς) ούτε και στην απόλυτη Ανατολή της Παναγίας Δεξιάς (επί της Εγνατίας).


Ερείπια εγκατάστασης εργοστασίου αφαλάτωσης από τον καιρό του Α' Π.Π. έξω από το Πορτιανού στη Λήμνο
(δεν έχω βρει αναφορές γι αυτό ακόμα...). 
Κάναβος από τρεις σειρές τεσσάρων υποστυλωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς ίχνη  γέννησης συνδετήριων δοκών ή πεσμένα απομεινάρια τους και πλήρωση με λιθοδομή.

μπροστινή όψη

θρακικό τοπίο


ελαφάκι που αγναντεύει στο κάστρο της Μύριναςελάφι, ξερόδεντρο, ερείπια και πέλαγος από το κάστρο της Μύρινας.

(Με  θυμίζει κάπως εικονογράφηση βιβλίου θρησκευτικών του δημοτικού - κάποια σχέδια που είχαν στο τέλος των κειμένων - και ο κόντογλου έβαζε στα βιβλία του κάποια τέτοια. Και υπάρχουν στο παρασκήνιο των τειχογραφιών και εικόνων.)
.
.

2 σχόλια:

  1. 8 μέρες είχα κάτσει στη Λήμνο και το κάστρο δε το επισκέφτηκα ο βλάκας.. πφφφφ Δέσμευση να ξαναπάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι εντυπωσιακό κάστρο. Και απέναντί του η "ντάπια", ένα οχύρωμα από το οποίο κανονιοβολούσαν το κάστρο οι Ρώσοι του Ορλώφ στα 1770.
    (βλ http://www.limnosnea.gr/ntapia-ena-diaforetiko-ohyro)
    Θα ανεβάσω και καμιά φωτογραφία από αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή